Türkiye’nin en büyük anıtı

Sakarya Zaferi’ni genç kuşaklara anlatacak 31 metre yüksekliğindeki “Mehmetçik Anıtı” tamamlandı
Ankara’nın Polatlı ilçesine Genelkurmay Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Koç Holding’in işbirliğinde yaptırılan “Mehmetçik Anıtı” tamamlandı.

Sakarya Zaferi’ni genç kuşaklara anlatmak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Kartaltepe mevkisine yaptırılan “Mehmetçik Anıtı” yarın açılacak. Polatlı’nın 6 kilometre batısına yerleştirilen 31 metre yüksekliğindeki dev anıtın montajı tamamlanırken, 9 metrelik kaide kısmına da Sakarya Savaşı’nı anlatan rölyefler yapıldı.

E-90 karayolu ile Eskişehir’den Ankara’ya gelenlerin Polatlı sınırında karşılarına çıkacak olan anıtın yanında bir de dev Türk Bayrağı yaptırılacak. Ayrıca hızlı tren yolu güzergahında bulunan anıt, demiryolu ile Ankara’ya yolculuk yapacakların dikkatini çekecek.

“SAKARYA MEYDAN SAVAŞI PANORAMA MÜZESİ”

Düzenlenecek törende “Mehmetçik Anıtı”nın hemen yanına yaptırılacak olan “Sakarya Meydan Savaşı Panorama Müzesi”nin de temeli atılacak. Müzede, Sakarya Meydan Muharebesi’nin ilk gününden itibaren yaşananların anlatılacağı, gerçek objelerin yer alacağı, şehitlerin tümünün isimlerinin bulunacağı 2 bin 250 metrekarelik dev bir panorama yer alacak.

Dünyadaki örnekleri arasında en büyüklerinden biri olacak panorama alanı içinde, zeminden çatıya doğru yükselen çok amaçlı 400 kişilik bir salon, kütüphane, kitap satış bölümü, sinema salonu, galeri seyir terası gibi bölümler bulunacak.

Türk mimarisine uygun olarak inşa edilecek binanın giriş kapıları Selçuklu ve Osmanlı mimarisine göre yapılacak. Burada Sakarya Meydan Savaşı tablosu, ön maketlerle birlikte 5 bin metrekare alana kurulacak.

Ayrıca, Sakarya Meydan Savaşı sırasında ulaştırma merkezi ve lojistik üs olarak kullanılan Malıköy Tren İstasyonu da onarılarak, aslına uygun donatılacak. İstasyona bir şehit anıtı dikilirken, o dönemde kullanılmış uçakları sembolize eden iki uçak maketi de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca yapılarak istasyonda kurulacak sembolik pistte sergilenecek.

Bu kapsamda ilk olarak TCDD tarafından Atatürk’ün konut ve karargah olarak kullandığı Ankara Garı’ndaki bina bir süre önce “Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk Konutu ve Demiryolu Müzesi” olarak dönüştürülmüştü. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ankara’dan kalkacak özel buharlı trenlerle, bölgeye turlar düzenlenecek.

22 GÜN 22 GECEDE 5 BİN 713 MEHMETÇİK ŞEHİT OLDU

23 Ağustos’ta başlayan Sakarya Meydan Muharebesi’nde 22 gün 22 gece boyunca varını yoğunu ortaya koyan kahraman Türk ordusu, 100 kilometre genişliğindeki bir cephede düşmanla savaştı.

Ankara’yı işgal etmek isteyen Yunanlılara karşı mücadele veren Mehmetçik’e “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça bırakılamaz” sözüyle güç veren Atatürk, verdiği stratejik emirle, büyük küçük her birliğin durabildiği ilk noktada düşmana karşı cephe kurarak çarpışmasını emretti. Büyük Önder, askerlerden bulundukları yerde sonuna kadar düşmana karşı koymalarını istedi.

Atatürk’ün bu emriyle düşmana karşı göğsünü siper eden Türk askeri, 22 gün 22 gece süren şiddetli çarpışmalar sonrası elde ettiği zaferi, dünya tarihine altın harflerle yazdırdı. Bu zafer sonrası Yunanlılar geri çekilmek zorunda kalırken, Türk ordusu taarruz konumuna geçti. 19 Eylül 1921 günü toplanan TBMM ise askeri dehasıyla zaferin kazanılmasını sağlayan Mustafa Kemal Paşa’ya “Mareşallik” ve “Gazi”lik unvanı verdi.

Sakarya Meydan Muharebesi sonunda Türk ordusu 5 bin 713 şehit verdi, 18 bin 480 asker yaralandı. Yunan ordusunun zayiatı ise 3 bin 758 ölü, 18 bin 955 yaralı, 354 kayıp olmak üzere toplam 23 bin 7 olarak kayıtlara geçti. Çok fazla subayın şehit olduğu muharebeye “Subay Muharebesi” adı da verildi. Atatürk, bu muharebesini “Sakarya Melhame-i Kübrası” yani “Kan gölü, kan deryası” sözleriyle ifade etti.

Savaş sırasında Türk ordusunun lojistik merkez olarak kullandığı Malıköy Tren İstasyonu’ndaki demiryolu çalışanlarının ise tarihte görülmemiş bir kahramanlık örneği göstererek, Mehmetçik’i cepheye taşımak için mücadele ettikleri ortaya çıktı. Trenleri çalıştıracak yakıtın tükenmesi ile bir an çaresiz kalan demiryolu çalışanlarının, trenlerin ahşap kısımlarını yakıp, yol güzergahındaki ağaçları keserek yakıt olarak kullandıkları bilgisi kayıtlara geçti.

https://www.haberturk.com/haber.asp?id=89726&cat=190&dt=2008/08/05

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>